top of page
  • Yazarın fotoğrafıGürkan Cop

NASIL BİR ÇADIR SEÇMELİYİM?

Günümüzde teknoloji ve üretim sektörünün göstermiş olduğu gelişim sonucunda artık çadırlar, birçok kullanıcı dostu teknik özellik ve fiyat aralığında üretilmektedir...




Bu çeşitlilik, ne yazık ki yaptığımız aktivite/spor için en uygun çadırı seçme konusunda kafamızın karışmasına neden olmaktadır.


 “Uygun fiyatlı çadırımı almalıyım? Teknik özellikleri en iyi çadırımı almalıyım? Yok canım işimi görsün yeter; Orta halli bir çadır neyime yetmiyor?”


Bu seçeneklerin içinde kaybolmaktansa öncelikle ihtiyaçlarımızı en kapsamlı şekilde belirleyip, doğru tercihi yapmak adına doğru soruları cevaplamalıyız.



Ne tip bir çadıra ihtiyacım var?

Çadırımı hangi mevsimde kullanacağım?

Çadırımı hangi yükseklikte kullanacağım?

Kaç kişilik bir çadıra ihtiyacım var?

Çadırımın teknik özellikleri ne olmalı?

Çadırım bana ekstra hangi konforu sağlamalı?


Önceden belirlediğiniz ihtiyaçlara göre bu soruları cevapladığınızda göreceksiniz ki, doğru çadır seçimini yapmış olacaksınız. Geriye uygun bütçeyi oluşturup çadırınıza sahip olmak kalıyor.


Ne tip bir çadıra ihtiyacım var? : Çadırlar üretildikleri şekillere göre Üçgen, Kubbe ( Dome ) ve Tünel olmak üzere üç çeşitte sınıflandırılmaktadır.

Üçgen çadırlar tasarımları gereği hem çok ağır hem de kurulumları oldukça zahmetli çadırlardır. Bu nedenle günümüzde artık çok fazla tercih edilmeyen bir çadır modelidir. Şayet nostalji seviyorsanız o ayrı…


Kubbe ( Dome ) çadırlar ise tasarımları gereği hem çok hafif hem de kurulumları pratik çadırlardır. Ayrıca sunduğu geniş iç hacim ve ergonomik yapısı, kubbe çadırları günümüzün yıldızları haline getirmiştir. Hemen hemen tüm kamp atmayı sever kişinin çantasında yerini almıştır. Fakat sağlam bir modele sahip değilseniz ve doğru kurulum yapmamışsanız özellikle sert hava şartlarında size sorun çıkarabilir. Bu nedenle çadırınızı seçerken, pollerinin alüminyum malzemeden yapılmış olmasına dikkat edin. Çünkü diğer bir seçenek olan fiberden imal edilmiş poller, soğuk ve sert havalarda mukavemetlerini kaybeder ve kırılgan bir yapıya bürünürler.


Tünel çadırlar ise tasarımları gereği sert hava koşullarına en uygun çadırlardır. Fakat bu çadırlar genellikle tek kişiliktir ve sundukları iç hacim oldukça kısıtlı olduğu için sadece yüksek irtifa kamplarında tercih edilir. Ama bu normal kamp aktivitelerinde de kullanamayacağınız anlamına gelmez.


Çadırımı hangi mevsimde kullanacağım? : Çadırlar, kullanılacakları mevsimlere göre, 3 mevsim, 4 mevsim ve 5 mevsim ( Alpin ) olarak sınıflandırılır.


3 mevsim çadırlar en popüler çadırlardır. Hem fiyatlarının uygun olması hem de adından da anlaşılacağı üzere ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında kullanıcısına sunduğu konfor nedeniyle tercih edilir. Bu çadırlar kış aylarında da pek tabi kullanılabilir. Fakat sizi mağdur etmeleri çok yüksek bir ihtimaldir. Genellikle 3 mevsim çadırların suya karşı dayanımları 2000 ile 3000 mm/cm3 dır. ( Bu nedenle kış aylarında kullanmanızı pek tavsiye etmem.)


4 mevsim çadırlar ise, 3 mevsim çadırların geliştirilmiş halidir. Sert hava koşullarına (yağmur, kar ve rüzgar) dayanımları çok daha yüksektir. Kış aylarında rahatlıkla kullanılabilir. Yüksek irtifa ( extrem ) kamplarda da kullanılabilir. Suya karşı dayanımları 5000 ile 8000 mm/cm3 dır. (Eğer +2000 metre ve üzeri irtifalarda kamp yapacaksanız bu tip çadırları kullanmamanızı öneririm.)

5 mevsim (Alpin) çadırlar ise en sert hava şartlarına göre üretilmiştir. Polleri , kumaşı ve kazıkları tamamen extrem kamp şartları düşünülerek tasarlanmıştır. Kar etekleri sayesinde en karlı havalarda bile size mükemmel bir konfor sağlamaktadır. Özellikle yoğun kar yağışı olan alanlarda ve +2000 metre ile üzeri irtifalarda kamp yapacaksanız bu tip çadırları kullanmanızı öneririm. . Suya karşı dayanımları 10.000 mm/cm3 ve üzeridir.


Birde bahsetmeden geçemeyeceğim festival çadırı olarak adlandırdığımız, büyük marketlerde 29,99 TL ile 69,99 TL gibi bir fiyat aralıkta satılan ve hiçbir teknik özelliği belli olmayan bir çadır grubu da bulunmaktadır. Bu tip çadırları hiçbir şekilde önermiyorum. Bu çadırlarla kamp ta yapılmaz, festivale de gidilmez. Çünkü hava tahmin edilenden biraz fazla sertleştiğinde ( yağmur ve rüzgar ) bu tip çadırlar sizi mutlaka zora sokacaktır.


Çadırımı hangi yükseklikte kullanacağım? : Türkiye şartlarında genellikle yaz kampları, yayla kampları ve göl kampları yaygın olarak yapılmaktadır. Ayrıca avcı, gezgin ve seyyah olarak kendini tanımlayan dostlarımız da yolculukları sırasında barınmak için muhtelif bölgelerde çadırlarını kullanmaktadır. Bu standartlarda kamplar ve kullanımlar genellikle 2000 metrenin altında yapılan aktiviteler olduğu için 3 mevsim veya 4 mevsim çadırlar dostlarımız için yeterli olacaktır.


Fakat bir grup dostumuz var ki; onlar extrem sporları çok seven, sert hava şartlarında veya yüksek irtifalarda (+2500 metre ve üzeri ) kamplarını kuran dağcı, kampçı ve gezgin dostlarımız.

Bu aktivitelerin içindeyseniz ya da bu tarz bir aktivite yapmayı planlıyorsanız mutlaka çadırınızı 5 mevsim çadırlardan seçmelisiniz. Sadece çadırınızı değil, kıyafetten tutunda mutfak ekipmanına, uyku tulumuna kadar tüm ekipman ve malzemenizi bu yüksekliklere uygun olarak seçmelisiniz.


Bu nedenlerden dolayı çadır için ihtiyaçlarınızı belirlerken, kamp yapacağınız yüksekliği de bir parametre olarak göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.



8 görüntüleme
bottom of page